Szénné alakították vissza a szén-dioxidot ausztrál kutatók

Szén

Melbourne, 2019. február 27., szerda (MTI) – Folyékony fém használatával szénné alakították vissza a szén-dioxidot ausztrál kutatók, akiknek a világon először sikerült ilyen áttörést elérniük, ami hatással lehet a légkörben lévő szén-dioxod befogásására, tárolására.

A Melbourne-i RMIT Egyetem kutatócsoportja német, kínai és amerikai tudósokkal együttműködve egy olyan új technikát fejlesztett ki, amely hatékonyan átalakítja a gáznemű szén-dioxodot a szén szilárd részecskéivé.
A Nature Communications folyóiratban közzétett tanulmányukban a kutatók javaslatot tettek olyan alternatívára, amely biztonságosan és maradandóan kivonja az üvegházhatású gázt a légkörből – ismertette az egyetem közleményét az Eurekalert tudományos hírportál.
A jelenlegi szén-dioxid befogási és tárolási technológiák az üvegházhatású gáz folyékonnyá sajtolására összpontosítanak, továbbá egy alkalmas helyre való szállításra, a föld alá juttatásra. Megvalósításukat azonban számos mérnöki kihívás, a gazdaságosság kérdése és környezeti aggodalmak akadályozzák.
Torben Daeneke, a RMIT kutatója szerint a szén-dioxid szénné alakítása egy jóval inkább fenntartható megközelítés. “Az időt ugyan nem tudjuk visszafordítani, de a szén-dioxid visszaalakítása szénné és visszajuttatása a földbe kissé olyan, mintha az emissziós órát tekernénk vissza” – hangoztatta.
“Eddig a szén-dioxodit szilárd anyaggá csak nagyon magas hőfokon lehetett átalakítani, ami iparilag életképtelen. Folyékony fémeket használva katalizátorként megmutattuk, hogy lehetséges szobahőmérsékleten a gázt szénné alakítani egy olyan folyamtban, amely hatékony és megvalósítható. Több kutatásra lesz szükség, de megtettük az első létfontosságú lépést az ilyen szilárd szén tárolása felé” – magyarázta.

kut \ brr

MTI 2019. február 27., szerda 16:30

About Káró Adrienn

Weboldal szerkesztő és szövegíró vagyok. Az internetet lényegében a kezdetek óta használom. Saját weboldalaim működtetésénél fogva mindig a hiteles információk átadására törekedtem. Az elmúlt húsz év alatt az internet egy turkálóvá nőtte ki magát, ahonnan igyekszem megtalálni és megmutatni a valódi értékeket.

View all posts by Káró Adrienn →

2 Comments on “Szénné alakították vissza a szén-dioxidot ausztrál kutatók”

 1. Örülök a hírnek. Jó lenne, ha a tetszetős híreket kedvelni lehetne, vagy megosztani.

  1. Köszi a felvetést Tibor!
   Az igazság az, hogy szeretnénk minél távolabb tartani a Facebook adatvadászó algoritmusaitól az oldalt és az olvasók adatait. Nyilván megkerülhetetlenek a közösségi oldalak, és elméletileg hasznosak is lehetnének – pl. a könnyű megosztás mindenképp hasznos lehetne – de egyelőre nem csatornázzuk be a rendszerbe, szeretnénk nélküle túlélni az első hónapokat-éveket, és aztán már úgyis mindenki leszokik majd róluk :). Ezt a döntést azért hoztuk meg, mert egy kezdő oldalt például a Facebook látogató-küldő hajlandóságára bízni eléggé veszélyes, mert a trend az, hogy először jönnek a látogatók, aztán nem jönnek. Mi másképp építkezünk most, másfajta elköteleződésre számítunk az olvasóktól, és nem könnyítjük meg azok dolgát, akik aztán csapdába akarnak majd ejteni benneteket a saját felületükön.
   Soha nem mondom azt, hogy soha, de mostanában nem lesz FB és hasonló megosztások. (Másnak egyébként egyáltalán nincs már értelme, csak a FB ural mindent.)
   Köszi szépen a megértést és a türelmet, remélem, az olvasás élményét nem rontja ez a tény itt nálunk 🙂
   Üdv,
   Rita

Comments are closed.